Hoe ontstaat een allergie?

appel

HOE ONTSTAAT EEN ALLERGIE?
Het is toch opmerkelijk dat sommige mensen zo sterk reageren op voedingsmiddelen, pollen of dierenharen, terwijl anderen er totaal geen last van hebben?
Wat is hier aan de hand?

Terwijl de reguliere geneeskunde in het duister tast, blijken allergenen eigenlijk sporen te zijn van traumatische ervaringen.
Deze sporen fungeren als alarmsignalen en brengen ons organisme weer in de stress van oude trauma’s. De daaropvolgende reactie van het lichaam noemen we een allergie.

Toen Keesje vijf jaar oud was, voltrok zich een tragedie.
Zijn moeder was alleen thuis met hem toen ze plotseling iets scherps in haar oog kreeg.
Ze raakte volledig van streek en haastte zich naar het ziekenhuis nadat ze Keesje had achtergelaten bij een vriendelijke buurman.
De buurman troostte de angstig snikkende jongen en gaf hem een appeltje.

Toen zijn moeder enkele uren later terugkwam, leek de hele gebeurtenis vergeten. Maar vanaf dat moment leed Keesje aan een ernstige appelallergie: zelfs bij het kleinste stukje appel zwollen zijn slijmvliezen op en werd ademen moeilijk. De appel was een trigger geworden voor heftige lichamelijke reacties. Als je moeder dus plots verdwijnt en je in radeloze paniek een appel eet, wordt een appel een deel van je trauma hologram. Deze appel wordt dan een spoor, een trigger, dat ons organisme ogenblikkelijk waarschuwt voor een levensgevaarlijke situatie met directe reactie tot gevolg.

Het is duidelijk dat geassocieerde kleuren, geuren, smaken, geluiden , tastindrukken die samen met het trauma geregistreerd worden, zo ineens tot sporen worden. We zijn niet overgevoelig aan de (vaak onschuldige) substantie, maar aan de dodelijke associatie.

Als we kijken vanuit dit perspectief dan kan zowat alles een trigger worden van plots sterke lichamelijke reacties. Pollen, kattenharen, scampi, appels maar ook zonnestralen, bepaalde muziek, kou zweet parfums, als het maar samen geregistreerd word met een traumaschok.

Reageert iemand bijvoorbeeld allergisch op pinda s, eieren of aardbeien, dan heeft betrokkenen deze voedingstof hoogstwaarschijnlijk gegeten op het moment van een conflict schok.

Allergenen zijn dus elementen van uiterst traumatische situaties die wij ooit meemaakten en waar we in ons brein een trauma hologram van registreerden.
De sleutel ligt steeds in het zich bewust worden van de oorspronkelijke traumaschok.